Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rådjur

Rådjur. Foto: Lennart Andersson

Rådjuret är det vanligaste hjortdjuret vi har i Sverige idag. I monter på museet kan du se ett exemplar på nära håll.

Rådjuret fanns även för ej lång tid sedan i trakten av Halle och Hunneberg; men var då jag vistades där försvunnet därifrån. 

Llewellyn Lloyd

Rådjuret anses vara ett litet hjortdjur, med en mankhöjd på ca 70 cm. Djuret är idisslare och lever främst av bärris, blad från lövträd, ljung och till och med svamp. Den förökar sig en gång om året då den får ett till tre kid. Ett rådjur blir sällan äldre än 12 år.

Ordet rådjur har fornsvenskt ursprung från radiur som betyder fläckigt djur. Det kan tyckas märkligt då rådjuret endast är fläckigt som kid, dvs de första veckorna i sitt liv.

Rådjur är mycket vanligt förekommande i våra trakter idag, något som skiljer sig markant hur det såg ut för 200 år sedan. I början av 1800-talet var rådjuret utrotat i hela Sverige utom Skåne. När arten började sprida sig igen, var den i många fall bortglömd och okänd bland allmogen. Man talade om ”trollharar röda i pälsen och stora som getter”.

I Västsverige jagade den store jägaren Llewellyn Lloyd på 1800-talet. Den jaktmetod som, enligt Lloyd, mest brukades för råbock var så kallad ”klappjakt” med drev som förde viltet mot posterade jägare.

 

Senast uppdaterad: 2024-01-02 13:54