Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lodjur

Lodjur. Foto: Lennart Andersson

Lodjuret är Europas största kattdjur. Den brukar kännetecknas av sina långa ben, korta svans och tofsar på öronen. Tyvärr har museets exemplar tappat sina öron.

Lodjuret, eller Nordens tiger, såsom han någon gång kallas, var mycket allmän i trakten omkring Ronnum. Detta djur, vilket är mycket mindre än vargen, anses vara mera fegt än djärvt. Utom de härjningar han anställer bland lantmännens småkreatur, är han ock en av jägarens främsta fiender, emedan han plundrar Nordens skogar på villebråd.

Llewellyn Lloyd

I Västsverige jagade den store jägaren Llewellyn Lloyd på 1800-talet. På hans tid jagades lodjuret såväl som skadedjur som för sin dyrbara päls. Vanligaste jaktmetoden var med drivande hund vintertid. Jakten underlättades då av spårsnö och skidföre. Inte sällan skadades jakthundar allvarligt om de kom i närkamp med en lo.

Vid sekelskiftet 1900 var lodjuret så gott som utrotat. I dag har stammen återhämtat sig något och lo påträffas på hela svenska fastlandet även om den är sällsynt söder om Dalsland.

Senast uppdaterad: 2023-10-17 11:19