Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vänersborg 380 år

Målning av Vänersborgs stadsbrand.

Torsdagen 26 september kl. 18.00

Föredrag av museichef Peter Johansson.

Följ med på en historisk resa fylld av dramatik, glädje, krig, kärlek, bränder, epidemier, framtidstro och mycket annat under Vänersborgs 380-åriga historia. I februari 1644 utfärdade drottning Kristinas förmyndarregering det första privilegiebrevet för staden Vänersborg och invånarna i moderstaden Brätte flyttade till Huvudnäset. Den nya staden kom att bli så olik den gamla med militära befästningar, ämbetsverk och en stadsplan i rutnät enligt tidens senaste modell. I sitt föredrag kommer Johansson, till ett rikt bildmaterial, att göra nedslag i några av Vänersborgs avgörande historiska händelser och skeenden, allt kryddat med en rik personhistoria – och hur kunde det egentligen komma sig att denna stad en dag skulle bli känd som Lilla Paris?

Entréavgift ingår i museientrén (dagsbiljett 70 kr/ årskort 140 kr) plats till föredraget kan förbokas i museets butik eller genom tel. 0521 – 600 62 knappval 1, under samma öppettider som museet. Besökare under 20 år fri entré.

Senast uppdaterad: 2024-04-05 15:20