Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vänersborg 380 år

Vänersborg brinner 1834.

Söndagen 25 februari kl. 15.00

Föredrag av museichef Peter Johansson.

Följ med på en historisk resa fylld av dramatik, glädje, krig, kärlek, bränder, epidemier, framtidstro och mycket annat under Vänersborgs 380-åriga historia. I februari 1644 utfärdade drottning Kristinas förmyndarregering det första privilegiebrevet för staden Vänersborg och invånarna i moderstaden Brätte flyttade till Huvudnäset. Den nya staden kom att bli så olik den gamla med militära befästningar, ämbetsverk och en stadsplan i rutnät enligt tidens senaste modell.

I sitt föredrag kommer Peter Johansson, till ett rikt bildmaterial, att göra nedslag i några av Vänersborgs avgörande historiska händelser och skeenden, allt kryddat med en rik personhistoria – och hur kunde det egentligen komma sig att denna stad en dag skulle bli känd som Lilla Paris?

Entréavgift: ingår i museientrén (dagsbiljett 70kr/årskort 140kr), plats på föredraget kan förbokas i museibutiken, alt. 0521-600 62 val 1, samma öppettider som museet.

I samverkan med Studiefrämjandet.

Senast uppdaterad: 2023-12-08 13:47