Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vänersborg - Bilden av staden

Residenset i Vänersborg
Fotograf: Okänd

Det är sent 1860-tal. Över Sverige regerar Karl XV men på residenset i Vänersborg regerar landshövdingen Eric Sparre över Älvsborgs län.

Fotografen, vilken är okänd, har ställt upp sin kamera på västra sidan om hamnkanalen på den så kallade jetéen eller dragvägen där dragarna gick för att med rep dra segelskutorna genom den trånga passagen.

Mer än någon annan byggnad manifesterar landshövdingeresidenset Vänersborgs roll som ämbetsmannastad. Här finns förutom länsstyrelse nu också länssjukhus, landsting, regemente och ett nyöppnat läroverk.

Att länsstyrelsen under de senaste åren vuxit är påtagligt för alla vänersborgare. Ett par årtionden innan bilden togs har man låtit bygga ut residenset till sin dubbla längd åt norr. Den äldsta delen är den södra halvan av byggnaden, uppförd redan på 1750-talet efter ritningar av slottsarkitekten Carl Hårleman.  

En skuta och ett par roddbåtar ligger förtöjda vid kajen, kanske har de legat där länge då man ser lösa isflak i kanalen. 

På Fisktorget ligger fläckar av blötsnö. Kan det vara så att vintern håller på att släppa sitt grepp så att den infrusna flottan av fartyg snart åter kan sättas i trafik? I kajen finns en öppen slänt ner mot vattnet. Denna kallades för ett "vättne" och en del av dess funktion ser vi illustreras av den häst som på bilden släcker sin törst i det kalla vattnet.

Vattnet var även en nödvändighet för stadens brandkår då man här snabbt kunde köra ner brandvagnar för att fylla vatten i sprutorna om så skulle behövas.

På Fisktorget ligger, täckt av den blöta snön, ett större parti av brädor färdiga att fraktas till något bygge. 

Senast uppdaterad: 2019-02-19 12:34