Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sjuttonhundratal

Foto: Ateljé Clas

Sjuttonhundratalet är en period som fascinerar många. Många menar att det var århundradet då delar av det moderna Sverige föddes. Vi har samlat några nedslag i detta århundrades historia. Följ med oss...

Sjuttonhundratal ger en smak av Linnés värld genom den föremålskultur som han mötte på sina resor genom landet – i såväl slott som koja. Blicka in i urmakaränkan Christina Schiermans enkla kvarterskrog i Vänersborgs hamnkvarter eller den smakfulla lilla salongen hos familjen af Dittmer på Rånnums herrgård. Man får veta mer om allmogehemmens folkkonst, hantverkarnas redskap och produkter, silver, tenn, fajanser, den ostindiska importen, delar av familjen Alströmers magnifika te- och matserviser, betalningsmedlen, mått och vikter eller västgötalitteraturen med Linnes egen Wästgöta-Resa.

Se hur den kraftfulla barocken, som hör stormaktstiden till, vid århundradets mitt avlöses av den lekfullt behagliga rokokon med sina svängda och buktade möbler. När århundradet går mot sitt slut ger den nyklassicistiska gustavianska stilen en stramare utformning på möbler och inredning med sin pärlgrå färg och dekorer i form av urnor, medaljonger och pärlstavar.

Stilförändringarna följer till del även de politiska under detta händelserika århundrade. I dess inledning följer den svenska stormakten sin enväldige konung av Guds nåde i graven. Medelklassen och borgerskapet gör entré på såväl den politiska som ekonomiska arenan under den tid vi kallar frihetstiden. Samhället sekulariseras, samhällsnyttan och människans lycka i detta liv kommer tydligare i fokus. Även om många av de banbrytande vetenskapliga upptäckterna hör tidigare sekler till så är det i den frihetstida andan, där så många av det gamla samhällets ok och tvång lyfts bort, som dessa idéer kan gro, växa och komma en bredare publik till nytta. När så sjuttonhundratalet i sin senare del övergår i den gustavianska tiden har vi åter en form av kungligt envälde. Humaniora och de sköna konsterna börjar vinna mark på naturvetenskapens bekostnad.

När Carl von Linné somnar in i Uppsala i januari 1778 har han famnat sjuttonhundratalets alla faser – det århundrade då det moderna Sverige såg dagens ljus.

Senast uppdaterad: 2020-06-18 08:38