Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vänersborg - Bilden av staden

Stadsbranden 1834 i Vänersborg

4-5 oktober 1834 blir 2 500 människor hemlösa i Vänersborg

Kalendariskt inträdde 1800-talet i Vänersborg drygt 34 år tidigare men det är denna natt, den mellan 4-5 oktober 1834, som den gamla 1700-talsstaden bokstavligt sopas bort. De lågor som hastigt slår upp ur en gryta med kokande tran i Kylanders skomakeri på Edsgatan 10 sprider sig genom en eldstorm i den trånga trästaden och inom kort är katastrofen ett faktum. Nästa morgon återstår, förutom några enskaka byggnader, endast namnet av den stad som legat där dagen innan. Omkring 2 500 människor är hemlösa och skall nu söka skydd inför den annalkande vintern.

Att trästäder brann var inget ovanligt vid denna tid där det fanns hundratals öppna eldar för ljus, värme, matlagning och hantverk. Vänersborgs stadsbrand blir dock en symbol för steget in i 1800-talet. År 1800 har Trollhätte kanal invigts och två år före branden har man öppnat Göta kanal för trafik. Vänersborg ligger därmed vid landets viktigaste transportled och står, denna brandkatastrof till trots, på tröskeln till sin mest blomstrande tid! Målningen över denna historiska händelse är utförd av översten Axel Ehrengranat.

Senast uppdaterad: 2019-02-04 10:40