Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vänersborg - Bilden av staden

Vision av Vänersborg 1705.

Fantasins Vänersborg från 1705

Med en synnerligen enkel skiss av generalkvartermästaren Erik Dahlbergh som förlaga har här den holländske etsaren och kopparstickaren Johannes van den Aveelen år 1705 framställt en vy över Vänersborg. Stolt reser sig staden vid den väldiga sjön Vänern där de av stångjärnslaster tyngda bojorterna far fram med spända segel. I stadsbilden dominerar det imposanta landshövdingeresidenset och den lika imponerande kyrkobyggnaden. Kring dessa reser sig en stenstad med trappgavelhus i flera våningar. Allt omgärdas av kraftiga befästningar och vallgrav.

Aveelens kopparstick visar Vänersborg just så som man önskat att staden skulle ha tett sig. Att bilden hade föga, eller knappast någon, likhet med verkligheten förstod man nog, det var ju så med de flesta vyer i detta makalösa planschverk, Suecia Antiqua et Hodierna, där vyn över vänerstaden ingick.

Senast uppdaterad: 2019-02-04 10:51