Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vänersborg - Bilden av staden

Kempenskiölds ritning över Vänersborg

Den första detaljerade kartan över Vänersborgs tomter

Året är 1699 och han har kallats till Vänersborg, lantmätaren Bo Kempenskiöld, för att reda ut, mäta och rita in stadens tomter och utmarker. Resultatet kommer att bli den första detaljerade kartan över Vänersborgs tomter - ett ovärderligt dokument för senare tiders historiker.

Vid sitt besök dristar sig Kempenskiöld till att också framställa en vy över den stad han mäter. Den bild han nu fäster på kartans omslag blir den första realistika avbildnnigen av Vänersborg. Kempenskiöld har här tagit position på Dalbobergen, precis som sentida fotografer ofta gjort. Här har man från höjden den bästa överblicken och från denna sida ter sig staden som vackrast.

Det Vänersborg vi här ser är en trästad med mestadels enkla envåningshus vars profil endast bryts av kyrkan med sin klockstapel och det så kallade Kungshuset, det då nyligen uppförda landshövdingeresidenset. Den linje som ritats runt staden är en vallgrav som tidigare ingått i Vänersborgs befästningsverk, befästningar vilka slutgiltigt raserades av danska trupper under Gyldenlövefejden 1676. Kring staden reser sig några kvarnar som får kraft från de friska vindar vilka drar in från Vänern där några bojorter seglar in. De har sikte på Korseberg där stångjärnslasterna skall landas. Den vilande kon i förgrunden illustrerar att markerna här, väster om staden, nyttjades av borgarnas kreatur till mulbete.

Senast uppdaterad: 2019-02-04 10:50