Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vänersborg - Bilden av staden

Thuns skiss över Vänersborg 1833
Fotograf: Johan Gustaf Thun

1700-talets Vänersborg avtecknad 1833

Det är sällan någon konstnär avbildat Vänersborg från såväl öster som väster - men det har prästen i Händene, Johan Gustaf Thun, gjort. Thun, som tecknade "för ros skull" hade med sig sin skissbok på resor i trakterna och förevigade med sina enkla teckningar nu sedan länge svunna miljöer.

Med dessa bilder har han varit ute i sista stund för att föreviga 1700-talets Vänersborg. Det är år 1833 och vi ser dels staden från den "vanligaste" sidan för tecknare och fotografer - från väster. Thun är på väg ner för Blåsutbacken och avbildar härifrån höjden staden där landshövdingens residens med flyglar reser sig vid hamnkanalen. På den andra bilden har Thun fångat den östra infarten vilket är mycket ovanligt. Här framträder kyrkan och några byggnader vid vad som kallades Östra Tullen. På ängen i förgrunden kommer man några årtionden senare att uppföra ett läroverk samt Vänersborgs museum. 

Något år efter det att Thun fäst Vänersborg i sitt ritblock förintas denna vy av en förödande stadsbrand.

Senast uppdaterad: 2019-02-04 09:30