Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gustaf Kolthoff – zoologisk konservator

Gustaf Kolthoff - zoologis konservator.

Gustaf Kolthoff var landets ledande zoologiska konservator under de årtionden som famnade sekelskiftet 1900.

Merparten av fåglarna och däggdjuren i Vänersborgs museum är konserverade och/eller monterade av Gustaf Kolthoff.

Gustaf Kolthoff föddes i Sandhem i Västergötland år 1845 och började verka som konservator i Skara varefter han på 1870-talet flyttade till Källviken på Bokenäset i Bohuslän, där han hade egen ateljé.

År 1878 utnämndes Kolthoff till zoologisk konservator vid Uppsala universitet och parallellt med denna tjänst kom han att driva privat konserveringsateljé i universitetsstaden. Från den privata ateljén levererades stora mängder monterade djur till naturaliesamlingar på landets läroverk och museer.

Under sina aktiva år genomförde Kolthoff en rad längre forskningsresor. Han deltog i Adolf Erik Nordenskiölds expedition till Grönland 1887 och 1898 medföljde han Alfred Gabriel Nathorst på dennes resa till Spetsbergen. Kolthoff gjorde även flera resor i egen regi, bland annat till Island, Färöarna, Spetsbergen och Grönland.

På 1880-talet fick han det stora uppdraget av Adolf Andersohn att montera de dryga tusen fågelskinn som Axel W Eriksson sänt från Namibia till det museum som var under uppförande i Vänersborg. Under projekteringstiden kom Kolthoff personligen att engagera sig i museiprojektet med en särskild skrivelse till stöd för insamlande av ekonomiska medel för museibygget. En stor del av fåglarna och däggdjuren i museets Nordiska djursal kommer också från Kolthoffs ateljé, men då främst inköpta av Vänersborgs läroverk för dess museum och naturaliesamling.

Kolthoff planerade och utförde också själv ett antal museer i landet där dioramat var den förhärskande utställningsformen – bland annat Biologiska museet i Stockholm, Biologiska museet i Uppsala samt Biologiska museet i Södertälje. Efter Gustaf Kolthoffs bortgång 1913 drevs konservatorsateljén, Skandinaviska Naturaliemagasinet, vidare av sonen Kjell Kolthoff (1871-1947).

Senast uppdaterad: 2017-03-06 13:37