Gustaf Kolthoff – zoologisk konservator

Gustaf Kolthoff var landets ledande zoologiska konservator under de årtionden som famnade sekelskiftet 1900.
Merparten av fåglarna och däggdjuren i Vänersborgs museum är konserverade och/eller monterade av Gustaf Kolthoff.
Gustaf Kolthoff föddes i Sandhem i Västergötland år 1845 och började verka som konservator i Skara varefter han på 1870-talet flyttade till Källviken på Bokenäset i Bohuslän, där han hade egen ateljé.
År 1878 utnämndes Kolthoff till zoologisk konservator vid Uppsala universitet och parallellt med denna tjänst kom han att driva privat konserveringsateljé i universitetsstaden. Från den privata ateljén levererades stora mängder monterade djur till naturaliesamlingar på landets läroverk och museer.
Under sina aktiva år genomförde Kolthoff en rad längre forskningsresor. Han deltog i Adolf Erik Nordenskiölds expedition till Grönland 1887 och 1898 medföljde han Alfred Gabriel Nathorst på dennes resa till Spetsbergen. Kolthoff gjorde även flera resor i egen regi, bland annat till Island, Färöarna, Spetsbergen och Grönland.
På 1880-talet fick han det stora uppdraget av Adolf Andersohn att montera de dryga tusen fågelskinn som Axel W Eriksson sänt från Namibia till det museum som var under uppförande i Vänersborg. Under projekteringstiden kom Kolthoff personligen att engagera sig i museiprojektet med en särskild skrivelse till stöd för insamlande av ekonomiska medel för museibygget. En stor del av fåglarna och däggdjuren i museets Nordiska djursal kommer också från Kolthoffs ateljé, men då främst inköpta av Vänersborgs läroverk för dess museum och naturaliesamling.
Kolthoff planerade och utförde också själv ett antal museer i landet där dioramat var den förhärskande utställningsformen – bland annat Biologiska museet i Stockholm, Biologiska museet i Uppsala samt Biologiska museet i Södertälje. Efter Gustaf Kolthoffs bortgång 1913 drevs konservatorsateljén, Skandinaviska Naturaliemagasinet, vidare av sonen Kjell Kolthoff (1871-1947).