Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stadsvandring - första stoppet

Längs Drottninggatan.

Promenad längs Drottninggatan

Vi börjar naturligtvis vår vandring genom att bokstavligen följa i Rådman Albert Carlssons spår där han med myndiga steg vandrar längs Drottninggatan och just passerar Sparbanken.

Genom Birger Sjöbergs diktning kom Albert Carlsson också att vandra in i svensk litteraturhistoria då han stod som förebild för den Rådman som med myndigt och faderligt sinne höll Lilla Paris under sina vingar. Den verklige rådman höll mer Vänersborg i sitt grepp under en lång följd av år och betraktades av många som en härskarnatur.

Albert Carlsson föddes i Vänersborg 1841 som son till stadens kyrkoherde Carl Adolf Carlsson och dennes hustru Sofia Elisabeth. Carl Adolf hade ett brokigt förflutet och hade några år tidigare kommit från den svenska kolonin Saint Barthélemy i Västindien där han varit guvernementspastor.

Sonen Albert Carlsson kom att följa i sin morfars, Bengt Anderssons, spår och bli handelsman. Denna position kom han snart att stärka genom ett flertal förtroendeuppdrag i stadsfullmäktige och landstinget samt ett flertal styrelser m.m.

På bilden har Rådman just passerat Georg Nyströms Järnhandel där den unge Birger Sjöberg vid denna tid, 1903-1906, tjänade som bodgosse. Rådman var kund i butiken och Birger skriver; "Stadens rådman - nog funnos flera sådana men endast en med härskarens gestalt - som nu var i sitt sextiofjärde år och ägde det mest omfattande inflytande, den väldigaste makt, brukade någon gång vid inköpandet av en eller annan småsak yttra; ´I Eran affär blir man bemött av propert folk med fasta åsikter, det tycker jag om. Det beröm, som så frikostigt utdeladesav den mäktige, gladde honom [bodgossen] särdeles mycket, ty ett gott ord ovanifrån sprider lätt och hastigt belåtenhetens värme i människans hjärta".

Rådman Albert Carlsson avled 1912 och vilar på Strandkyrkogården i Vänersborg.

Fortsätt vandringen genom att klicka på bilden nedan:

Senast uppdaterad: 2022-02-18 11:30