Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stadsvandring - tolfte stoppet

Järnvägsbacken på 1870-talet.

Järnvägsbacken

Vi står i på krönet av Järnvägsbacken och blickar längs Edsgatan mot norr.

Någon gång vid mitten av 1870-talet har fotografen, kanske Olle Presto, här ställt upp sin kamera för att föreviga en vy över sin stad. Det tillhör ännu inte vardagen att se en fotograf ute på gatorna och de fyra männen till höger tittar nyfiket på.

Denna annars ofta livligt trafikerade gata är nästan folktom. Kanske är det söndag eller tidig morgon. Med långa slutartider för kameran var det viktigt att det inte var för mycket rörelse i bilden varför folktomma platser var att föredra. Enda rörelse i denna bild är den grå röken från det låga huset till höger, en rök som viker för en ostlig vind.Till vänster i bilden skymtar den höga stenmur vilken sedan 1800-talets första år omgivit stadens häkte.

Ett par årtionden innan fotografiet togs har man uppfört ett nytt länsfängelse och inom kort kommer muren att rivas för att ersättas av ett lågt trästaket. Längs båda sidor av gatan har en allé planterats. Några träd är ännu späda. Detta var inte endast ett sätt att försköna staden utan också en del av den höjda brandsäkerhet man genomförde efter den förödande stadsbranden 1834. Efter denna brand breddades Eds- och Vallgatorna för att ge plats åt alléer vilka skulle minska risken för eldspridning.

Branden ja, den bröt ut i ett garveri som då låg ett par hus bortom häktesmuren. Kanske minns någon av männen den fasansfulla händelsen då de som barn såg sin stad förtäras av lågorna.

Den enda byggnad vi känner igen på den 140 år yngre bilden, den som är tagen i juli 2016, är Edsgatan 5, där de tre männen står. I övrigt har den trähusbebyggelse vi ser på den äldre bilden sedan länge försvunnit och gatans kullersten kanske ännu i vissa partier ligger kvar, dold av lager med asfalt.

Fortsätt vandringen genom att klicka på bilden nedan:

Senast uppdaterad: 2017-05-04 14:40