Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stadsvandring - åttonde stoppet

Kungsgatan. Foto: Okänd

Kungsgatan

Nu har vi förflyttat oss till korsningen av Vallgatan och Kungsgatan där vi blickar ner längs Kungsgatan i västlig riktning.

Den historiska bilden tillhör en av de äldsta stadsbilderna som finns bevarade från Vänersborg, tagen kring 1865.

De två närmsta husen inköptes av Frimurarlogen Räta Vinkeln år 1875 där lokaler inreddes för såväl restaurang som logelokaler för ordens sammanträden.

Det andra huset, Kungsgatan 21 hade tidigare tjänat som Vänersborgs gästgivargård och inne på bakgården hade man hållit hästar eftersom det ålåg gästgivargårdarna att hålla med skjutsning.

På gästgivargården, som vid mitten av 1800-talet kom att omvandlas till Hotell Victoria landade ofta särskilda artister eller för vänersborgarna exotiska personer vilka mot pengar visade sina konster - eller sig själva. En av dessa var herr Balabrega som uppviade en mängd olika optiska illusioner där publiken bland annat kunde få se svävande andar i lokalen. En populär trollkonstnär var annars herr von Olivo som många gånger besökte Vänersborg.

Ett av de mer uppmärksammade besöken var den 105 centimeter långa "Lilla Lappqvinnan från Nordfjellen". Kvinnan visade här upp sig i samisk dräkt och hade dessutom slagit upp någon form av kåta inne på gården där det också förevisades samiskt hantverk.

Bakgården till huset kom under Frimurarrestaurangens tid att tjäna som servering sommartid och det var inte sällan som olika musikkapell då underhöll. Det är av denna miljö Birger Sjöberg inspirerats till en av hans mer uppskattade visor - "På begäran": "I utvärdshusets trädgård lyktor skina, men ovanför har himlen lampan tänt.....".

Förflyttar vi oss ytterligare ett par tomter ner längs gatan finner vi något som gör att bilden kan få en ungefärlig datering.

Där på Kungsgatan 15, där Kulturhuset i dag står, är på bilden endast en obebyggd tomt.

Här hade handelsmannen Carl Adolf Malm låtit uppföra ett vackert stenhus efter stadsbranden 1834. När han några år senare byggt ett nytt mangifikt hus vid Hamngatan såldes huset på Kungskatan 15 till Vänersborgs Societetsbolag. Huset omvandlades till lokaler för de offentliga nöjena med teater, societetssal, klubbrum, biljard och restaurang. Genom en svår kvartersbrand 1860 brann Societetshuset ner och några år stod tomten tom.

Först år 1867 påbörjades bygget av Vänersborgs nya Stadshus, vilket ju även kom att tjäna som stadshotell med teater, festsal och restauranger. Denna byggnaden stod klar att invigas hösten 1869 och tjänar än i dag det offentliga nöjet i form av Kulturhuset.

Observera även till höger i bild det förhållandevis nyanlagda Plantaget med späda träd och krysstaket.

Fortsätt vandringen genom att klicka på bilden nedan:

Senast uppdaterad: 2017-05-05 10:49