Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stadsvandring - tionde stoppet

Torget. Illustration av Fredrik August Zettergren

Torget mot Kungsgatan

I vänster bildkant set vi några späda nyplanterade träd bakom ett krysstaket. Gräset som växte där innanför slogs och såldes på auktion som foder till de stadsbor som höll kor inom staden.

Vi ser i bakgrunden en rad av de vackra trähus som just uppförts av stadens mer framgångsrika handelsmän.

Längst till vänster Gustav Jonssons hus, en man som gjorde karriär dessa år då han köpt in avbrända tomter efter branden.

Nästa hus, vid hörnet av Edsgatan tillhörde stadens främste och mest förmögne handlare Per Svedberg, en mycket respekterad person som en gång suttit i hjälpkommittén efter branden. Han hade i detta hus specerihandel, järnbod, saltbod och brännvinsbod. Som bodgosse tjänade Adolf Andersohn - blivande handelsman och grundare av Vänersborgs museum.

Nästa hus mot höger tillhörde Fredrik Agrell som var av en gammal vänersborgsfamilj.

Huset längst till höger ägdes av Bengt Andersson - handelsmannen som kom att efterträdas av sin dotterson, vilken var självaste rådman Albert Carlson.

Av husen i bild återstår endast Anderssons hus där i dag Vänersborgs Bokhandel inryms.

Efter några år slutade Zettergren i apoteket och öppnade bokhandel längre upp på Drottninggatan. Han valdes på 1860-talet in i stadsfullmäktige och hade en rad andra förtroendeuppdrag och under 43 år upprätthöll han tjänsten som teckningslärare på läroverket. Han avled 1889, 71 år gammal.

Vid nästa stopp låter vi Zettergren ställa sig på andra sidan torget.

Fortsätt vandringen genom att klicka på bilden nedan:

Senast uppdaterad: 2017-05-05 08:04