Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stadsvandring - femtonde stoppet

Sundsgatan - Residensgatan. Foto: Johannes Dahlström

Sundsgatan - Residensgatan

Vid detta stopp står vi i hörnet av Sundsgatan och Residensgatan, där Systembolaget hade sin butik 2016.

På den äldre bilden, från åren kring 1900, ser vi ett äldre trähus som rymmer en fängslande historia. Här låg tidigare en känd och välbesökt krog som gick under namnet "Höga Trappa", efter den höga trappa vi ser på fotot.

År 1837 kom pigan Anna Kajsa Pettersdotter inflyttande från norra Dalsland till Vänersborg. Hon fick snart tjänst här på krogen som piga hos krögaren Olof Andersson Kall. Denne Kall var smått förmögen och ägde samtliga hus på denna sida av Residensgartan, ända fram till torget.

Anna Kajsa visade sig vara mycket duktig och snart var det hon som tog det största ansvaret för det dagliga arbetet i krogen. Det tog inte heller lång tid förrän hon fick ett barn, sonen August. Olof var far och han gifte sig med Anna Kajsa. Det blev ett olyckligt äktenskap. Olof blev akloholiserad och hade ett temperament som drabbade såväl Anna Kajsa som hyresgäster och de flesta personer han hade att göra med.

Anna Kajsa såg att affärerna på grund av detta började gå dåligt och ville göra allt för att rädda familjens tillgångar. Hon såg som enda möjlighet att begära att Olof skulle förklaras omyndig - ett oerhört tilltag då hon som gift kvinna vid denna tid själv var omyndig och stod under Olofs förmyndarskap.

Efter en lång process blev så ändå Olof förklarad omyndig men som gift kvinna stod hon fortsatt omyndig - nu under Olofs förmyndare. Anna Kajsa prövade då en sista utväg - att begöra skiljsmässa, också detta något ovanligt för tiden. Skiljsmässan beviljades, efter fruktlösa medlingsförsök, 1863.

Som frånskild kvinna kunde nu Anna Kajsa begära och få bli myndig och därtill bli förmyndare för sin före detta nu omyndige man Olof Andersson Kall. A

nna Kajsas synnerligen okonventionella agerande räddade hela företaget och så även krogrörelsen vid Höga Trappa. Hennes historia visar på ett av de märkligaste kvinnoöden i Vänersborgs 1800-talshistoria samtidigt som den vittnar om ett stort mod när hon, som en gång kom som piga från Dalsland, fick strida mot stora delar av stadens etablissemang för att få sin rätt - detta till trots att hon inte var skrivkunnig.

Anna Kajsa avled vid 80-års ålder år 1893. 

Fortsätt vandringen genom att klicka på bilden nedan:

Senast uppdaterad: 2017-05-05 10:22