Stadsvandring - tredje stoppet
Edsgatan mot torget och Kungsgatan
På ett tidigare stopp gjorde vi bekantskap med apotekaren, läraren, bokhandlaren och stadsfullmäktigeledamoten Fredrik August Zettergren, denne Zettergren som genom en lång rad teckningar förevigade 1840-talets Vänersborg.
Det är nu 1 maj, året är 1844. Staden rustar sig inför det besök som den nytillträdde kung Oscar I och kronprins Karl planerar att göra inom några veckor. Visst är det en imponerande vy han fångar, Zettergren, då han denna dag ställt sig med sitt skissblock mitt på Edsgatan, mellan Per Svedbergs och Gustaf Jonssons hus, för att blicka ut över torget mot norr.
I vänster kant ser vi det nyanlagda Plantaget med sina grusgångar och späda träd. Om ytterligare ett par år, när trädens grenar vuxit sig starkare, skulle närboende i Nordstan komma hit och spänna upp linor och hänga tvätt på tork - till mångas ilska. Plantaget var även en uppskattad plats dit man gärna sökte sig för att sova under de ljumma sommarnätterna. Det var många som levde mycket trångt i ohälsosamma lägenheter och de valde då hellre att sova ute i den svala sommarnatten.
Omedelbart till vänster om Plantaget syns det vackra apotekshuset där Zettergren arbetade. Huset uppfördes 1839 av byggmästare Anders Lindedal på uppdrag av den driftige apotekaren Per Severin Pyhlsson.
Huset intill, det Rådbergska huset, tillhörde en familj som verkat i Vänersborg sedan 1700-talets mitt. När denna teckning görs är den mest omtalade i denna familj stadens präst, Fredrik Rådberg, en uppskattad diktare som också väckt uppmärksamhet genom en roman om hans fiktiva idealstat Friedland.
Huset till vänster om Rådbergs är det Liedbergska huset (senare kallat det Orupska). En trappa upp fanns här en större festvåning som kunde hyras för olika tillställningar. Lokalen var särskilt populär bland stadens ordenssällskap och andra kulturföreningar. Det var först vid denna tid som Vänersborg kom att få ett offentligt kulturliv.
Som sista hus till vänster skymtar bröderna Paul och Olof Skarins hus där de drev en handelsbod under flera år. De båda bröderna, som även var uppskattade amatörskådespelare, drev ochså verksamheten vid Kasens utvärdshus på Blåsut. Där lät de på 1860-talet uppföra en teaterlada med över 300 sittplatser.
Fortsätt vandringen genom att klicka på bilden nedan: